Zebravinken

Zebravinken zijn na de kanarie en grasparkiet de populairste vogel om te houden. Ze behoren tot de familie van de prachtvinken en komen van oorsprong uit Australië. De mannetjes zijn vaak te herkennen aan hun oranje wangen maar er bestaan ook witte varianten daarbij is het te zien aan de donker rode snavel. De vrouwtjes hebben geen wangen en een minder rode snavel. Zebravinken kunnen soms wel negen jaar oud worden.

Huisvesting

De vogeltjes kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden, buiten zitten ze het liefst in een volière. Zorg dat er in de kooi een nestje aanwezig is want zebravinken zijn nestslapers, dit betekend dat ze ’s avonds in een mooi dicht gebouwd nestje slapen. Naast een nestje zijn ze ook gek op badderen en is een badje dus geen overbodige luxe. Zebravinken kunnen het beste in een koppel gehouden worden maar als jongen niet gewenst zijn kunnen twee mannen of twee vrouwen ook. Als de kooi groot genoeg is worden ze vaak ook in een groepje gehouden. 

Op de bodem van de kooi wordt vaak het schelpenzand gebruikt of eventueel beukenhout snippers.

Voeding

Een zebravink is voornamelijk een zaadeter maar lusten ook wel stukjes groenten of fruit. Puik Original Tropisch bevat een gevarieerde mengeling van zaden en snoepkorrels met noodzakelijke vitaminen en mineralen. Naast de zaden is het vaak ook van belang om wat eivoer te geven dit zorgt voor wat extra vitaminen en mineralen en een stuk sepia dit gebruiken ze om de snavel te slijpen en als extra kalkbron. Grit of maagkiezel moet ook aanwezig zijn net als natuurlijk schoon drinkwater.

 

Voor nog meer informatie klik hier.