Cavia's
Cavia’s worden veel gehouden omdat ze makkelijk tam te maken zijn en zelden bijten. Ze zijn waarschijnlijk ontstaan uit de wilde cavia. Het zijn echte planteneters en hebben ook doorgroeiende tanden en kiezen, door te knagen worden ze niet te lang. Ook kunnen cavia’s zelf geen vitamine C aanmaken en moeten dit daarom via speciaal voer of bijvoorbeeld tabletjes binnen krijgen.
Er bestaan verschillende rassen cavia’s die allemaal verschillen in vacht en kleur. Een paar voorbeelden zijn bijvoorbeeld: gladharig, teddy, rex, borstelharig en gekruind.
Huisvesting
Omdat cavia’s groepsdieren zijn is het belangrijk om ze samen met soortgenoten te houden. Cavia’s kunnen in verschillende combinaties gehouden worden. In een koppeltje kan maar als er geen jongen mogen komen is het verstandig om het beertje (mannetje) te castreren. Twee of meer vrouwtjes bij elkaar is ook mogelijk, dit werkt vaak het beste als de dieren al vanaf jongs af aan bij elkaar zitten. Hetzelfde geldt voor mannetjes.
Cavia’s kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden. Als de cavia’s buiten gehouden worden hebben ze een hok nodig met genoeg ruimte om te kunnen bewegen, daarnaast ook graag een ren eraan vast. Ook hebben ze een plek nodig om te kunnen schuilen zoals een nachthok dit moet water- en winddicht zijn. Als u de cavia’s buiten wilt neerzetten is het verstandig om dit in de zomer te doen zodat ze langzaam een dikkere vacht kunnen maken voor de winter. In de winter is het verstandig om wat extra stro in het hok te leggen zodat het wat warmer is. Cavia’s kunnen ook binnen gehouden worden ook hier is een groot hok voor nodig en hebben ze ruimte nodig om te kunnen rennen.
Als bodembedekking wordt de Back-2-Nature gebruikt dit is gemaakt van >99% gerecycled papier zonder toevoegingen of chemicaliën. Het is stofvrij, sterk absorberend en volledig biologisch afbreekbaar. Naast de bodembedekking vinden ze het ook lekker als er een laagje stro ligt, in de winter geeft dit extra warmte en sommigen knabbelen er ook aan.
Voeding
Cavia’s zijn planteneters en hebben daarom heel veel behoeften aan vezels, ook zijn ze een groot deel van de dag bezig met eten. Daarom is het van belang dat ze elke dag onbeperkt vers hooi krijgen. In gras en groenten zitten ook vezels maar laat de cavia’s hier langzaam aan wennen om diarree te voorkomen. Tussendoor lusten ze graag groenten zoals: wortelloof, andijvie, paprika of witlof. Ze lusten vaak ook graag brood of fruit maar niet te veel, dit zijn namelijk ook dik makers. Naast hooi is droogvoer ook belangrijk Beaphar CARE+ Cavia en Supreme Science Selective Cavia hebben een hoog vezelgehalte dat zorgt voor een goede gezondheid en optimale spijsvertering daarnaast bevatten ze extra vitamine C. Daarnaast heeft ieder brokje alle benodigde voedingstoffen en dezelfde samenstelling zodat ze altijd alles binnen krijgen en niet het lekkerste eruit kunnen pikken.
Voor nog meer informatie klik hier.