Konijnen

De konijnen zijn één van de meest gehouden huisdieren vanwege hun vriendelijke karakter. Een konijn behoort tot de familie van de haasachtigen en is daarom eigenlijk geen knaagdier. De haasachtigen hebben achter hun bovenste snijtanden nog twee tandjes staan en knaagdieren hebben die tandjes dus niet. 

Er zijn ongeveer vijftig verschillende soorten konijnen rassen. Die verschillen in bouw, grootte, vachtkleur en rechtopstaande of hangoren. Kleine rassen zijn vaak wat feller en schrikachtiger dan grotere konijnen. Ook zijn konijnen liever niet alleen en hebben ze veel ruimte nodig om te kunnen bewegen. 

Huisvesting

Omdat konijnen niet graag alleen leven kunt u ze het beste met twee houden. Het makkelijkst is om een mannetje en een vrouwtje samen te houden, denk er wel aan om het mannetje te castreren als u geen jonge konijntjes wilt. Twee mannetjes die niet geholpen zijn gaan vrijwel altijd vechten als ze ouder worden dit geldt vaak ook voor twee vrouwtjes. Als allebei de dieren geholpen zijn en samen opgroeien gaat dit vaak wel goed. 

Konijnen kunnen binnen of buiten gehouden worden. Als de konijnen buiten gehouden worden hebben ze een hok nodig met genoeg ruimte om te kunnen bewegen, daarnaast ook graag een ren eraan vast. Ook hebben ze een plek nodig om te kunnen schuilen zoals een nachthok dit moet water- en winddicht zijn. Als u de konijnen buiten wilt neerzetten is het verstandig om dit in de zomer te doen zodat ze langzaam een dikkere vacht kunnen maken voor de winter. De konijnen kunnen ook binnen gehouden worden ook hier is een groot hok voor nodig en hebben ze ruimte nodig om te kunnen rennen.

Als bodembedekking wordt de Back-2-Nature gebruikt dit is gemaakt van >99% gerecycled papier zonder toevoegingen of chemicaliën. Het is stofvrij, sterk absorberend en volledig biologisch afbreekbaar. Naast de bodembedekking vinden ze het ook lekker als er een laagje stro ligt, in de winter geeft dit extra warmte en sommigen knabbelen er ook aan. 

Konijnen doen hun behoeften vaak in een vaste hoek van hun hok, het is daarom makkelijk om hier wat extra bodembedekking neer te leggen of een knaagdierentoilet te plaatsen.

Voeding

Konijnen zijn planteneters en hebben daarom heel veel behoeften aan vezels. Daarom is het van belang dat ze elke dag onbeperkt vers hooi krijgen. In gras en groenten zitten ook vezels maar laat de konijnen hier langzaam aan wennen om diarree te voorkomen. Niet alle groenten zijn goed voor een konijn zoals kolen en prei kunnen ze erg ziek van worden. Ze lusten vaak ook graag brood of fruit maar niet te veel, dit zijn namelijk ook dik makers. Naast hooi is droogvoer ook belangrijk Beaphar CARE+ konijn en Supreme Science Selective Rabbit hebben een hoog vezelgehalte dat zorgt voor een goede gezondheid en optimale spijsvertering. Daarnaast heeft ieder brokje alle benodigde voedingstoffen en dezelfde samenstelling zodat ze altijd alles binnen krijgen en niet het lekkerste eruit kunnen pikken. 

 

Voor nog meer informatie klik hier.